Blog

Fogászati implantátum beavatkozás

2019. augusztus 27.


Az esztétikus, teljes fogsor nélkülözhetetlen ahhoz, hogy magabiztosnak érezzük magunkat és bátran merjünk mosolyogni. Viszont a hiánytalan fogsor nem csak esztétikai, hanem funkcionális, beszédtechnikai szempontból is fontos. Mai világunkban mindez kiemelt jelentőséggel bír annak érdekében, hogy mind a karrier, mind a magánélet területén eredményeket tudjunk elérni – írja a dentys.hu.

Mikor van rá szükség és mire lehet számítani?

A modern orvostudomány arra törekszik, hogy a fogászati megbetegedések kezelése során a saját fogak megőrizhetőek legyenek. Ennek érdekében konzerváló, azaz fogmegtartó beavatkozásokat alkalmaznak. Gyakran esik a választás az inlay alkalmazására, vagy például a gyökérkezelésre, de a fogorvos választhat például az esztétikus tömés, lézeres kezelések, barázdazárás és még sok más kezelés közül. De mi a helyzet akkor, ha a fog már annyira tönkrement, hogy egyik megoldás sem nyújt tényleges eredményt? A leginkább korszerű választásnak ilyenkor a fogászati implantátum beültetése bizonyul.

A foghúzás során elvesztett saját fog pótlásáról mihamarabb érdemes gondoskodni. Miért fontos ez? A fog helyén a csont ritkulni kezd, ami a későbbi implantációt megnehezítheti. Az arc beesetté válhat a foghiány helyén, de természetesen a rágás és innentől fogva az emésztés egészségére is rányomhatja bélyegét a hiányzó fog. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ellenkező oldalon fokozott terhelésnek lesznek kitéve a fogak, és a hiány melletti fogak hajlamosak bedőlni a résbe, ezzel az egész fogsor állapotára hatást gyakorolva. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy a foghiány nem pusztán esztétikai hiányosságokkal jár, hanem egészségügyi kockázatokat is hordoz magában.

Fogászati implantátum beavatkozás

Az implantátum a legkorszerűbb megoldás

A foghiány pótlására többféle lehetőség áll előttünk. A híd mellett sokan teszik le a voksot, de a teljes vagy a részleges fogpótlás is szóba kerülhet. De mi a helyzet akkor, ha korszerű, terhelhető és akár egy életen át tartó megoldást szeretnénk találni a foghiányra? A fog implantátum tulajdonképpen egy műfog, amely tökéletesen képes ellátni az eredeti fog funkcióját. A természetes hatást keltő felépítmény kiválóan illeszkedik formában és színben a fogsor többi eleméhez, így nem lehet megmondani róla, hogy az nem saját. A szövetbarát alapanyag szinte bárkinél alkalmazható, és ma már az sem jelent hatalmas problémát, ha nem áll rendelkezésre megfelelő csontanyag az implantátum rögzüléséhez. Ekkor saját vagy akár csontpótlóanyaggal is lehet pótolni az állkapocs hiányosságait, és így a titán gyökér tökéletesen tud abban rögzülni.

Míg a híd esetében a saját fogak lecsiszolása válik szükségessé, addig az implantátumnál megkímélhetőek ettől a fogak. Akár teljes fogpótlás rögzítésére is alkalmas lehet a fogbeültetés, így elkerülhető minden kellemetlenség, ami a kivehető pótlásokkal kapcsolatban rendszerint elő szokott fordulni. Ha nem áll rendelkezésre olyan fog, melyre a hidat rögzíthetnénk, akkor is megéri az implantációban rejlő lehetőségeken elgondolkodni.

Hogyan történik az implantátum beültetése?

Az implantátum rögzítése szájsebészeti beavatkozás keretein belül történik, helyi érzéstelenítésben. A szakember elsőként egy speciális fúróval csontfészket alakít ki a csontban, majd oda beülteti a műgyökeret. Sok helyen már felszívódó varratokkal zárják a nyálkahártya sebét. A gyökérnek kifogástalanul rögzülnie kell, ehhez pedig legalább 3-6 hónap szükséges. Amint ez megtörtént, lenyomat alapján a fogtechnikai laborban pár nap alatt elkészül a végleges fogpótlás, ami rákerülhet a műgyökérre.
Bárkinél elvégezhető a beavatkozás?

A megfelelő szájhigiénia és a fogak jó egészségi állapota nélkülözhetetlen, így, ha ezekkel kapcsolatban tapasztalható hiányosság, akkor érdemes a kezelési terv részeként először ezekkel a problémákkal leszámolni. Mint korábban említettük, a csontpótló anyag lehetőséget biztosít arra, hogy olyan pácienseknél is gond nélkül elvégezhető legyen az implantátum beültetése, akik csonthiánnyal küzdenek.

Forrás: Dentys.hu

DENTYS FOGÁSZATI RENDELŐ

FOGLALJON IDŐPONTOT MOST! >> FOGLALÁS <<

DENTYS FOGÁSZAT GYŐR