Blog

Fogtömés – mi az az inlay / onlay?

2018. február 07.


A fogszuvasodás sajnos még a legalaposabb szájhigiéniával rendelkezőket is eléri, de mit lehet tenni, ha a fogtömés  nem elkerülhető? Tudtad, hogy a fogtöméseknek több fajtája van? Ebben a bejegyzésben azokról a fogtömésekről olvashatsz, amiket nem a fogorvosod (a kezelés során), hanem egy fogtechnikus készít el. Ezek a tömések az inlay-ek és onlay-ek!

Az emberek többsége a fogtömésen a fogfúrás utáni fog “betömését” érti, azonban számos más megoldás létezik a fogak zárására, ilyen például az inlay és onlay tömések. Ezek a speciális tömések abban különböznek a hagyományos fogtömésektől, hogy nem a fogorvos készíti, hanem egy laborban egy fogtechnikus.

Inlay / onlay fogtömés

Az inlay / onlay töméseket talán úgy a legkönnyebb elképzelni, mintha betétek lennének, mert valójában azok is. A szuvas fogak kitisztítását követően a fogorvos lenyomatot vesz a keletkezett lyukról, melyet továbbít a fogtechnikusoknak. Ők a minta alapján egy méretpontos, személyre szabott betétet készítenek a kifúrt fog számára ( közben a kifúrt fogba ideiglenes tömés kerül ). Az inlay és onlay fogtömések esetén is nagyon fontos, hogy megfelelően képzett és precíz szakemberek készítsék el! Fontos, hogy a fogról készült lenyomatot a fogorvos precízen vegye le, hiszen ez alapján készül el az inlay. A fogtechnikusok felelőssége sem kisebb, hiszen a pontosan kivitelezett inlay csak fog pontosan tömíteni és zárni. Ne kockáztass, keress meg minket a Dentys fogászati rendelőjében! 🙂

Mikor van szükség inlay / onlay tömésekre?

Ha nagy kiterjedésű volt a szuvasodás, és így a tisztítást követően nagy lyuk keletkezett a hagyományos tömőanyagok nehezen vagy egyáltalán nem alkalmazhatók. A nagy lyukakba nem lehet biztonságosan rögzíteni a tömőanyagot, rések keletkezhetnek vagy akár ki is eshetnek a tömött fogakból. Mivel a modern ( de hagyományos ) tömések speciálisan fényre szilárdulnak, nagy mennyiségű tömőanyagnál a tömés összezsugorodhat, így a  fogperem-zárás nem lesz teljes. Az ilyen apró hézagok nagyon könnyen újabb szuvasodáshoz vezethetnek. Bizonyos esetekben a hagyományos tömés akkor sem javallott, ha a tömés nem tudna elég szilárdságot biztosítani a fognak, vagy egyszerűen túl mély volt a szuvasodás és a foggyökér közelsége érzékenységet okoz.

Inlay, onlay

Mi a különbség az inlay és onlay fogtömés között?

A két töméstípus között apró különbség van. Az INlay tömések a fog belsejébe kerülnek, az onlay fogtömések szintén a fog belsejébe kerülnek, de a fog rágófelszínéhez is hozzáérnek. Ha nagy volt a szuvasodás, vagy az inlay tömés nem rögzíthető nagy biztonsággal, akkor az onlay töméseket alkalmazzuk. Előfordulhat, hogy a fog peremét körbe kell venni, ekkor overlay tömést használunk.

Milyen fajtái vannak az inlay és onlay töméseknek?

A Dentys fogorvosai kizárólag a legmodernebb és legbiztonságosabb anyagokkal dolgoznak, nincs ez másként a fogtechnikusainknál sem! Dentys fogászatában az alábbi inlay / onlay tömések érhetők el:

Gradia inlay / onlay

  • A gradia egy speciális kompozit anyag, amely fényre köt. Előnye, hogy keménysége közel azonos a fogak keménységével, valamint megjelenésében is a természetes fogak színére – áttetszőségérehasonlít.

Kerámia inlay / onlay

  • A kerámia inlay / onlay megoldások rendkívül közkedveltek, mivel  megjelenésük rendkívül hasonló a természetes fogakéhoz.

Arany inlay / onlay

  • Az orvoslásban az arany rendkívül közkedvelt mivel anti-allergén, így semmilyen allergiás reakciót nem vált ki.

E.MAX préskerámia inlay / onlay

  • Bizonyos helyzetekben a tökéletes esztétika elérése érdekében préskerámia inlay / onlay tömésekre van szükség.

Tehát röviden összefoglalva az inlay és onlay fogtömések olyan speciális tömések, melyeket fogtechnikusok készítenek a fogszakorvos fogról készített nyomata alapján. Ezek a “betétek” kerülnek a fogakban rögzítésre, anyaguk lehet többféle: speciális kompozit (gradia), kerámia, arany vagy préskerámia.

Tudtad, hogy a Dentys győri fogászatában rövid határidővel, kifogástalan minőségű inlay és onlay töméseket készítünk? Rád, az igényeidre szabva. Győri fogorvos szakorvosaink minden kezelés előtt részletes tájékoztatást és árajánlatot adnak a kezelésekről. Válassz újgenerációs fogászatot, válaszd a Dentys győri fogászatát!

KÉRDÉSED VAN? OLVASD EL FOGPÓTLÁSSAL ÉS FOGESZTÉTIKÁVAL KAPCSOLATOS SZOLGÁLTATÁSUNKAT, VAGY FOGLALJ IDŐPONTOT A DENTYS FOGÁSZATÁBA !

Kollégáink várnak!

IDŐPONTFOGLALÁS