Szolgáltatásaink

Digitális 3D CT & panoráma röntgenfelvétel


Mivel Klinikánk nagy hangsúlyt fektet a páciensek és a környezet védelmére, beszereztük az egyik legmodernebb berendezést, tehát nem készítünk filmre felvételeket. Minden röntgenfelvétel és CT digitálisan készül, és szükség esetén a képet, illetve a 3D CT-t kiértékelő szoftverével együtt, emailben vagy Pendrive-on, küldjük el, illetve adjuk ki a pácienseknek. Rendelőnkben egy új technológia teszi teljessé a digitális diagnosztikát: a Morita Veraviewepocs 3D R100 CP digitális panoráma röntgen berendezés beépített Cone Beam CT-vel.

Ez a zöld technológiára épülő korszerű diagnosztikai eszköz lehetővé teszi a legpontosabb diagnózis felállítását és a személyre szabott kezelések megtervezését. A sikeres kezelések egyik legfontosabb alapfeltétele az, hogy a kezelőorvos egyértelmű képet kapjon fogainak állapotáról. A precíz diagnózis különösen fontos az implantátumok beültetése, a csontpótló beavatkozások végzése, az egyes fogágybetegségek kezelése és a szájsebészeti beavatkozások területén.

Milyen előnyökkel jár ez az Ön számára:

 • Nem kell külső röntgen központba mennie, amennyiben beavatkozásához panoráma röntgen vagy 3D CT felvételre van szüksége.
 • A Dentysben készülő panoráma röntgen és CT felvétel készítése a legkedvezőbb áron érhető el.
 • A 3D CT berendezés innovatív fejlesztésének köszönhetően az elérhető legkisebb terhelést okozza az emberi szervezet számára. Így kíméli meg Önt is a fölösleges sugárterheléstől.
 • A teljes 3D C T felvétel elkészítéséhez mindössze 8 másodpercre van szükség, tehát Önt ilyen rövid ideig éri terhelés a felvétel elkészítése közben.
 • A digitális panoráma röntgen és CT felvételek diagnosztikai kiértékelését és a beavatkozások személyre szabott megtervezését az új fejlesztésű i-Dixel szoftver biztosítja. Ezáltal orvosa az Ön számára ideális kezelési tervet tudja összeállítani.
 • Az innovatív technológiájának köszönhetően a CT berendezés kíméli és óvja a környezetet a jövő generáció számára.

Miért olyan fontos a fogászati röntgen?

A konzultáció és góckutatás során a kezelő fogorvosa panoráma röntgent vagy CT röntgent készít, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a fogak egészségesek és nincsenek szabad szemmel nem látható problémák az ínyben. A fogászati röntgen (panoráma röntgen) a fogszűrés egyik legfontosabb része.

Miért jöjjön el fogászati szűrővizsgálatra?

Az évente javasolt fogászati szűrővizsgálatok lehetővé teszik a problémák korai észlelését és megkönnyítik a szájüregi egészség fenntartását is. Ezek lehet közhelyeknek tűnnek,, de gondoljunk csak bele, hogy nem mindegy, hogy csak egy fogtömésen kell részt vennie a páciensnek, vagy egy komplex gyökérkezelésen, ami nyilván hosszabb kezelést jelent. A fogorvos konstruktív visszajelzést adhat a páciens szájhigiénájáról is, tanácsot ad, hogy milyen fogkefét, fogkrémet, szájvizet, fogselymet használjon és melyeket érdemes kerülni.

Intraorális röntgenfelvétel (digitális kis röntgen)

Klinikánkon a központi röntgenezőben levő intra-orális röntgenberendezés mindegyike FONA digitális érzékelővel van felszerelve. Ezek az érzékelők kis méretűek, szájba helyezhetőek és egy fogról, illetve annak környezetéről adnak igen jó minőségű képet. Mivel a röntgensugárnak nem kell az arckoponya egyéb részein áthatolni nem vetülnek a képre zavaró képletek. Az érzékelőből a kép kábelen, vagy WIFI-n jut el a számítógépbe.

Teleröntgen felvétel / kefalometriás felvétel

A teleröntgen felvétel nélkülözhetetlen a fogszabályozásban. Mivel speciális és drága kiegészítője a panoráma röntgenberendezéseknek és a panoráma felvételekhez képest jóval kevesebb teleröntgen felvétel készül, kevés modern berendezés rendelkezik vele. A készülékkel a legtöbb esetben egy oldalnézeti, laterális felvétel készül az arckoponyáról és az agykoponya egy részéről, de más irányú felvételek is készíthetők vele. A szervezet csontosodási folyamatát például a kézről készült felvétellel lehet ellenőrizni.

Fogorvos Győr, Teleröntgen

Panoráma röntgenfelvétel

A panoráma röntgenfelfelvétel készítése során az íves pályán mozgó berendezés egy síkba vetíti a fogsort, illetve az egész állkapcsot, melyet egy digitális szenzor alakít képpé. A röntgenfelvétel készítése során a sugárterhelés minimális, az eljárás gyakorlatilag veszélytelen. A felvételen jól tanulmányozható a fogak állapota, helyzete, a fogcsírák, az elő nem tört fogak pozíciója.

Segítségével diagnosztizálhatók a csont és az íny betegségei, az esetleges törések, sérülések, ínysorvadások, az orr-, és arcüreg állapota. Fontos eszköz a daganatok korai felismerésében is. A felvételen megfigyelhető az állkapocsízületek kopása, deformálódása. A nyaki verőér meszesedése, a nyálmirigyekben kialakult kövek szintén diagnosztizálhatók. A diagnózison túl, nagy segítségére van az orvosnak a szájsebészeti beavatkozások, fogeltávolítások tervezésében.

Fogorvos Győr, Panorámaröntgen

CB-CT

A CB-CT egy háromdimenziós(3D) digitális röntgen leképezési módszer, melyet a fogászat, a szájsebészet és implantológia, endodoncia, parodontológia elvárásainak figyelembe vételével, az alsó-felső állcsont és a fogak vizsgálatára fejlesztettek ki. Valójában egy új típusú CT eljárás tette mindennapi használatra alkalmassá ezt a 3 dimenziós képalkotást, a CBCT, vagy Cone Beam CT. Ez a módszer a sugárkúp alakú röntgensugár révén a hagyományos CT berendezésekhez képest századára csökkentette a szükséges sugárdózist.

A felvételkészítés során a fej körül forgó készülék rengeteg vetületi képet készít és ebből egy nagy teljesítményű képfeldolgozó számítógép rakja össze a három dimenziós képet. A Dentys-ben használt berendezéssel a felvételkészítés mindössze 8 másodpercet vesz igénybe, és a sugárdózis is minimális. A megfelelő szoftver segítségével az orvos bármilyen irányú nézetet, metszetet létrehozhat a 3D-s adatbázisból, méghozzá tized milliméteres feloldásban.

A 3D CT segítségével pontosan tervezhetők az implantációk, sebészeti beavatkozások, és olyan finom részletek is felfedezhetők, melyek egy panoráma röntgenfelvételen a struktúrák egymásra vetülése miatt nem láthatók. Ennek igen fontos szerepe van a góckutatásban, a megbúvó gyökércsatornák felfedezésében, gyulladások diagnosztizálásában.

Fogorvos Győr, DENTYS CBCT

Milyen esetekben érdemes alkalmazni a 3D CT-t?

 • Erre nehéz válaszolni, mert számtalan problémánál, panasznál, rutin műtéteknél alkalmazható és javíthatja a kezelés eredményességét. Nem kell műtét közben láthatóvá váló problémáktól (pl megritkult csontállomány) tartani.
 • Egy foghúzás esetében például segít felfedni az idegcsatornákat, idegpályákat, így például egy szabálytalan gyökerű bölcsességfog eltávolítás előtt kiszűrhető annak sérülése. De egy bent maradt gyökérdarabka vagy idegen test is könnyedén észrevehető általa.
 • A fogászati CT segítségével hidak, koronák, pótlások felépítése is sikeresebb lehet, hiszen a parodontális, íny alatti problémákat sebészeti beavatkozás nélkül lehet vizsgálni, így pedig egy kilazult vagy meggyengült fogra nem épít fel a fogorvos egy hidat, hanem annak megerősítésével kezdi a beavatkozást.
 • Amiben a leginkább nagy segítséget nyújt, az a csontsűrűség mérése. A CBCT ugyanis képes a csont sűrűségét, erősségét is mérni, valamint a csonttrabeculák (a szivacsszövet alakú csontháló, mely merevíti a csontokat belülről) rajzolatát is képes ábrázolni. Így például egy implantáció során stabilabb implantátumot lehet beépíteni, csontpótló kezeléseket lehet végezni, sőt, egy vizsgálat során az arcüreget elválasztó csontfal vastagsága is mérhető.
 • Éppen a sűrűség mérésnek köszönhetően a 3D modellen megjelennek a gócok, meghúzódó gyulladások is. Kiderülhetnek olyan problémás szövetrészek, melyek mondjuk, a haj hullását okozzák vagy a test más egyéb ízületeit tartják gyulladásban. Vagy egy rendszeresen kiújuló arcüreg gyulladás okát is fel tudja fedni a CBCT azzal, ha a fogak gyökereinek és az arcüreg közötti szöveteknek állapotát vizsgálja és modellezi.

CBCT Győr, Fogorvos, DENTYS

FOGLALJON IDŐPONTOT MOST! >> FOGLALÁS <<

DENTYS FOGÁSZAT