Blog

Mit kell tudni a fogszabályozásról?

2022. június 15.


A fogszabályozás egy teljesen hétköznapi és kíméletes fogászati eljárás, melynek köszönhetően a fogak visszaállnak a megfelelő helyzetükbe. Bár sokak számára küllemre is zavaró lehet, a szabálytan fogazat nem csupán esztétikai probléma. Fogszabályozó viselése akkor javasolt, ha meg kell szüntetni a torlódásokat, réseket vagy a fogak bedőlését.

Milyen problémákat okozhat a szabálytalan fogazat?

Ha szabálytalan a fogsorunk, rágás közben fájdalmat tapasztalhatunk. Fogaink bedőlhetnek, ez pedig beszéd közbeni nehézségeket okozhat. Ez az elmozdulás akár fogszuvasodást is eredményezhet, hiszen ilyen helyzetben a fogak megfelelő tisztítása is akadályozottá válhat.

A fogszabályozás a gyermekek kiváltsága?

Egyáltalán nem. Szerencsére napjainkban már felnőttek körében is egyre elterjedtebb a fogszabályozás. Kellő odafigyeléssel és szakszerű fogorvosi ellátás igénybevételével felnőtt korban is orvosolható, azonban ehhez elengedhetetlen, hogy határozottak legyünk a céljainkat illetően. Felnőttkorban a csontjaink és ízületeink merevebbek, ezáltal bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a folyamat nagyobb türelmet igényel, azonban ez nem törvényszerű.

A felnőttkori fogszabályozás óriási előnye, hogy a páciens saját elhatározásából kezdeményezheti a változást, ezáltal a legtöbben sokkal jobban odafigyelnek a szabályok és előírások betartására. Egy felnőtt sokkal körültekintőbben törődik a megfelelő szájhigiéniával, ez is nagyban megkönnyíti a folyamatot.

A fogszabályozással kapcsolatban rengeteg előítélettel találkozhatunk, sokan félnek attól, hogy környezetük negatívan fogadja majd az új külsőjüket. Napjainkban azonban rendkívül korszerű technológiák is elérhetőek, amelyek szinte akár teljesen észrevétlenek is lehetnek.

Milyen eredményeket érhetünk el?

A felnőttkori fogszabályozás természetesen szép és esztétikus mosolyt eredményez nekünk, azonban ez nem minden. Ezzel az eljárással csökken a szuvasodás és a fogkő kialakulásának a kockázata, hiszen könnyebben hozzáférhetővé és tisztíthatóvá válnak a fogak közötti részek. Ha a fogaink a megfelelő helyre kerülnek, lehetővé válik a fogpótlás is a területen, ezáltal további egészségügyi problémáknak is búcsút mondhatunk.

Ha csupán esztétikai fogszabályozásra van szükségük, akkor már hónapok alatt látványos eredmény érhető el, azonban a komplex fogszabályozástól sem kell elrettenni, hiszen fokozatos és látványos javulásra lehet számítani.

Amennyiben kitartó türelemmel állunk a helyzethez, idővel jelentősen javulhat a megjelenésünk, tisztább beszéd érhető el, megszűnnek a rágási nehézségek és az ebből adódó emésztési problémák, illetve megszabadíthatjuk az állkapocsízületünket az egyenletlen terhelésből adódó károsodás veszélyétől is.

DENTYS FOGÁSZATI RENDELŐ

FOGLALJON IDŐPONTOT MOST! >> FOGLALÁS <<

DENTYS FOGÁSZAT GYŐR