Blog

Minden, amit tudni érdemes a bölcsességfogak eltávolításáról

2022. május 28.


A bölcsességfogak olyan hátsó őrlőfogak, amelyek legtöbb esetben 18 és 25 éves kor környékén törik át az ínyt. Ezen fogak megjelenése individuális, egyénenként maximum négy bújhat ki, azonban megeshet, hogy valaki kevesebb bölcsességfoggal rendelkezik, vagy akár eggyel sem. Az is rendkívül egyéni, hogy kinek okoz problémát a megjelenésük.

Ideális esetben a fogak igazodnak a már kialakult fogsorhoz. Ha megfelelően nőnek, egészségesek és a többi fogban sem okoznak kárt, akkor nem szükséges eltávolítani őket. Bár az ember nem szívesen veti magát alá műtéti beavatkozásoknak, olykor sajnos elkerülhetetlen, hogy meg kelljen váljunk bölcsességfogainktól.

Milyen esetekben kell eltávolítani őket?

Bizonyos esetekben, habár a fog kibújik, a bölcsességfog nem tudja megfelelően áttörni a fogínyt és a koronai részen megmarad az ínyszövet. Ezek a fogak általános esetben is nehezen hozzáférhetőek és kevésbé jól tisztíthatóak, a laza ínyszél alá bekerülő, majd nem jól eltávolított étel pedig gyulladást okozhat. Ilyen esetekben van lehetőség körbemetszést is alkalmazni, de előfordulhat, hogy ez sem oldja meg a nehezen tisztíthatóság problémáját és emiatt akár szuvasodás is felléphet.

Mindenképpen szükség van továbbá az eltávolításra, ha a fog rendszeres panaszokat okoz, illetve, ha anatómiai rendellenesség áll fenn.

Mi történhet, ha halogatjuk az eltávolítást?

Ha a szabálytalanul növekvő bölcsességfog tönkre teheti a szabályos fogsort, ínygyulladást és fogszuvasodást okozhat. A baktériumok nem csak fájdalmas gyulladásokat, hanem cisztákat is okozhatnak, amelyek más egészségügyi problémák kialakulásához vezethetnek.

Hogyan zajlik a fogak eltávolítása?

Mindenek előtt szükség van egy vizsgálatra, ahol a szakorvos felméri a helyzetet, röntgenfelvétel vagy CT segítségével. Ha a bölcsességfogak már teljesen kibújtak, a bölcsességfog húzása megegyezik a hagyományos foghúzás menetével. Ha olyan fogról van szó, amely még nem tudta áttörni az ínyszövetet, akkor szükség van az íny bemetszésére és a fogat védő csontrészek eltávolítására is. Természetesen a művelet minden esetben érzéstelenítést követően történik és megbízható kezek között a lehető legkisebb kellemetlenség vár ránk. Hogy ne alakulhassanak ki fertőzések, a szakorvos varratokkal látja el a sebet.

Mi történik az eltávolítást követően?

Ha a fogászati rendelőben felszívódó varratokat használnak, nincs szükség a későbbiek során varratszedésre. A folyamat után felmerülhetnek különböző kellemetlenségek – mint például az enyhe vérzés és arcduzzanat – , azonban ezek teljesen természetesek. A kezelést követő lábadozási időszakkal kapcsolatban mindenképpen kövesse orvosa javaslatait!

DENTYS FOGÁSZATI RENDELŐ

FOGLALJON IDŐPONTOT MOST! >> FOGLALÁS <<

DENTYS FOGÁSZAT GYŐR