Blog

Minden a fogérzékenységről

2022. július 15.


A fogérzékenység sajnos sokakat érint, azonban a legtöbben hajlamosak csupán legyinteni a problémára. Természetesnek veszik, hogy bizonyos ételek vagy italok fogyasztására fájdalmat tapasztalnak, pedig mindenképpen érdemes odafigyelni a tünetekre és felkutatni az okokat.

Mit kell tudni a fogérzékenységről?

A fogérzékenység általában valamilyen fogászati problémának a tünete, így a háttérben meghúzódó betegséget kell kikezelni a panaszok enyhítése érdekében. Leggyakrabban tünetek közé tartozik a hideg vagy meleg, illetve savanyú és édes ételek és italok fogyasztására jelentkező hirtelen, nyilalló fájdalmat. Szélsőséges esetben akár a hideg téli levegő, vagy maga a fogmosás is fájdalmat okozhat.

Mi okozza?

A fogérzékenység egyik leggyakoribb oka az ínyrecesszió, vagy más néven az íny visszahúzódása. Ennek kiváltó okai lehetnek a nem megfelelő fogmosási technikák és a rossz szájhigiéné. Ha nem kezelik időben a problémát, az hamar ínygyulladáshoz, majd pedig akár fogvesztéshez is vezethet.

A fogszuvasodás is fogérzékenységet eredményezhet, ugyanis ilyen esetekben elvékonyodik a dentint a szájüregtől elválasztó fogzománc. Érdemes vigyázni a szénsavas üdítők és a savas ételek fogyasztásával is, ugyanis túlzott fogasztások saveróziót okozhat, amely károsítja a fogzománcot. Az éjszakai fogcsikorgatás is negatív hatással van a fogzománc épségére.

Különleges esetekben fogászati beavatkozások után is tapasztalható fogérzékenység, azonban ilyen esetekben néhány napon belül búcsút inthetünk a fájdalomnak.

Fogak

Hogyan előzhető meg?

  1. A rendszeres fogászati kontroll vizsgálatok elengedhetetlenek a fogak egészsége érdekében!

  2. Mindenképpen alapos és rendszeres fogmosásra van szükség, minden nap legalább kétszer.

  3. A megfelelő fogkefe és fogkrém kiválasztása rendkívül fontos.

Ha már nem megelőzhető, mert már kialakult a probléma, akkor mindenképpen érdemes időpontot kérni fogorvosi konzultációra, ugyanis a fogérzékenység számos fogászati betegség előfutára lehet. A panaszok rövidtávú enyhítése érdekében próbálkozhatunk házi praktikákkal, azonban ezek csak rövid ideig hozhatnak enyhülést!

Csapatunk képzett fogorvosokból, asszisztensekből és a recepción, illetve a háttérben dolgozó kollégákból áll. Elhivatottságukkal és odafigyelésükkel támogatják pácienseinket már az első telefonhívástól kezdve. Kollégáink a fogászat, fogesztétika, szájsebészet, szájhigiénia és fogszabályozás specialistái, több éves tapasztalattal, rutinnal és tudással rendelkeznek. Velük és a fogászati csúcstechnológiával felszerelt rendelőinkkel garantáljuk pácienseink maximális ellátását. Szeretettel várjuk rendelőnkben régi és új pácienseinket is!

DENTYS FOGÁSZATI RENDELŐ

FOGLALJON IDŐPONTOT MOST! >> FOGLALÁS <<

DENTYS FOGÁSZAT GYŐR