Blog

Milyen lehetőségek vannak, ha fogpótlásra van szükség?

2022. május 13.


Fogpótlásnak nevezünk minden olyan fogászati beavatkozást, amelyekre akkor van szükség, mikor hiányzik a páciens egy foga, vagy annak egy darabja. Napjainkban már nagyon modern és korszerű módszerek vannak ezeknek a helyzeteknek a kezelésére, így egyáltalán nem kell félni a folyamattól.

Miért van szükség kezelésre?

Ha érintettek vagyunk a kérdésben, minél hamarabb foglalkozni kell a problémával, hiszen nem csak esztétikai, de egészségügyi nehézségeket is okozhat egy hiányos fogsor. Nem elég, hogy csökken a rágási hatékonyság, az íny is túlterhelődhet, akár beszédproblémák is kialakulhatnak, ami rendkívül zavaró lehet, ha nem foglalkozunk időben panaszainkkal.

Milyen lehetőségeink vannak?

A foghiány kiterjedésétől függően számos pótlás közül választhatunk. A fogpótlás lehet rögzített (leginkább foghidak, fogkoronák vagy fogsorok) vagy pedig kivehető.

 

Mi az a fogászati implantátum?

Bizonyos esetekben implantátum beültetés az egyik megfelelő megoldás. A foggyökér mesterséges pótlását nevezzük fogimplantációnak. Erre kerül felhelyezésre a korona, a teljes híd vagy a kivehető rögzítettfogsor. Nagyon fontos, hogy ezt a beavatkozást rendkívül alapos fogászati vizsgálat előzze meg. Ezt követően kerülhet beültetésre az orvosi titán implantátum. Az implantáció akkor ajánlott, ha egy vagy két fog pótlására van szükség, hiszen ebben az esetben nincs szükség a szomszédos ép fogak csiszolására. A hátsó rágófogak hiánya esetén is megoldást biztosíthat, illetve akkor is érdemes megfontolni ezt a megoldást, ha a teljes fogsort pótolni kell. Az implantáció biztos és tartós megoldást jelent.

Mi az a korona?

A fogkorona rögzített fogpótlási forma, amely van az ínyvonal feletti fogcsonkra, vagy pedig bizonyos esetekben a fogimplantátumra van felhelyezve. Ha a fog nagy mértékben sérült és nem alkalmazható más módszer, a korona biztos megoldást jelenthet. A korona leginkább azokban az esetekben jelenthet megoldást, ha nagymértékű foganyag hiány áll fenn fogtörés vagy elhanyagolt fogszuvasodás miatt. A Dentys szakemberei kizárólag kiváló minőségű anti-allergén anyagokkal dolgoznak.

Mire alkalmas a híd?

A híd célja, hogy tartósan pótolja a foghiányokat. A fogászati híd több fog pótlására nyújt teljeskörű megoldást. Ennek a módszernek a feltétele, hogy a szomszédos fogak egészségesek legyenek, hiszen csak úgy helyezhető fel stabilan a híd. Ennek köszönhetően a hiány területén elhelyezkedő csont terhelése egyenletes lesz és csökken a csontsorvadás kockázata is. A hidak alá ritkán ételmaradék kerülhet, ezért fontos, hogy olyan fogászatba járj kontrollra, ahol lelkiismeretesen megvizsgálják az egészséged!

DENTYS FOGÁSZATI RENDELŐ

FOGLALJON IDŐPONTOT MOST! >> FOGLALÁS <<

DENTYS FOGÁSZAT GYŐR