Blog

Miért és milyen gyakran érdemes fogorvoshoz menni?

2022. április 26.


Rendkívül fontos, hogy ne hanyagoljuk el a fogápolást a hétköznapjaink során. Az alapos szájhigiénénkért az egészségünk megőrzésének érdekében kell tennünk. Sokakban kialakult az a tévhit a különböző orvosi vizsgálatokkal kapcsolatban, hogy csak akkor kell ellátogatni a rendelőbe, ha már kialakult egy megoldandó probléma. Ez azonban, a fogorvosi vizsgálatok esetében egyáltalán nincs így. Azzal, hogy rendszeresen felkeressük fogorvosunkat, nagyban hozzájárulhatunk egészségünkhöz és megkönnyíthetjük az életünket.

Miért?

Bár sajnos sokan vannak, akik már egy egyszerű fogorvosi rutin vizsgálatra is szorongva gondolnak, tudni kell leküzdeni ezeket az irracionális félelmeket. Ideális esetben az ilyen ellenőrzések, felmérések egyáltalán nem járnak fájdalommal vagy kellemetlenséggel. Ha rutinszerűen időről-időre felkeressük fogorvosunkat, egy szakember még idejében felfedezhet olyan íngyulladást, fogszuvasodást, vagy bármilyen más problémát, amellyel a későbbiekben fájdalmakkal és hosszan elhúzódó komplikációkkal kellene számolni. Arról nem is beszélve, hogy egy időben felfedezett probléma kezelése, bizonyos esetekben  rövidebb ideig is tarthat.

Milyen gyakran menjünk fogkő eltávolításra?

Vannak, akik különösképpen hajlamosak fogkövesedésre, esetükben indokolt lehet félévente bejelentkezni fogkő eltávolításra. A fogkő nem csak esztétikai problémát okoz, hiszen egyrészt a kellemetlen szájszag egyik fő okozója, másrészt pedig hosszútávon  olyan súlyos egészségügyi problémákat is eredményezhet, mint az ínyvisszahúzódás és az ínysorvadás, ez akár a fogazat elvesztésével is járhat.

Milyen gyakran menjünk szűrővizsgálatra?

A fogorvosi szűrések elsődleges célja, hogy a szakorvos általános képet kaphasson a páciens szájának egészségéről. Ezen vizsgálatokon nem csak a fogazat, hanem az íny és a fogágy állapota is könnyen felmérhető. Ha nem áll fent semmilyen probléma, vagy egyéni, speciális körülmény 10-12 havonta érdemes bejelentkezni szűrővizsgálatra, de az állapotfelmérést követően általában egyértelművé válik, hogy a páciensnek mire van személyre szabottan szüksége. Előfordulhat, hogy ennél gyakrabban, akár évente kétszer is szükség lehet ellenőrzésre. Ezeken az alkalmakon mindenképpen érdemes átbeszélni a felmerülő kérdéseket, bátran lehet tanácsot kérni bármilyen fogászati kérdésben.

Ha nem hanyagoljuk el ezeket a rutinvizsgálatokat, könnyebben megőrizhetjük fogaink épségét!

 

DENTYS FOGÁSZATI RENDELŐ

FOGLALJON IDŐPONTOT MOST! >> FOGLALÁS <<

DENTYS FOGÁSZAT GYŐR