Blog

Mi az a fogászati korona és híd?

2018. február 22.


Te is biztosan hallottál már a fogászati koronáról. Mi is ez a fogászati megoldás? Kinek és milyen esetekben ajánljuk? Mennyire esztétikus és mennyire tartós? A Dentys fogászati blogjából megtudhatod!

A fogkoronát képzeld el úgy, mint egy apró sapkát, amit a sérült fogadra húzunk. Korona kerülhet egy „eredeti, természetes” fogadra, ami vagy sérült, vagy olyan mélyen szuvasodott, hogy esztétikai töméssel már nem korrigálható. A kezelés során a koronázandó fogat előkészítjük, lecsiszoljuk, majd precíz nyomatot készítünk róla. Erre azért van szükség, mert a későbbiekben a csonkhoz fogjuk illeszteni/ragasztani a koronát.

A lenyomatot egy fogtechnikus dolgozza ki, így garantáltan pontos és kényelmes fedést fog kapni a fogad.

A Dentys győri fogászatában a következő anyagokból készítünk koronákat?

  • Porcelánleplezésű fémkerámia kerámia
  • Porcelánleplezésű nikkelmentes kerámia
  • Porcelánleplezésű arany korona
  • Cirkónium korona
  • max préskerámia korona

Láthatod, hogy a korona nem csupán kerámiából épül fel. A kerámia önmagából túl rideg lenne, gyorsan lepattanna, sérülne, ezért más anyagokkal kell kombinálni. Fogorvosaink segítenek a megfelelő típus kiválasztásában!

Fogászati korona, híd

Mi az a cirkónium és E.max korona?

A cirkónium egy teljesen fémmentes anyag, melyet a fémallergiával küzdők is problémamentesen tudnak viselni. Az antiallergén tulajdonságán felül további előnye, hogy színe és áttetszősége nagyon hasonlít a természetes fogakéhoz, így szinte észrevehetetlen a fogsorban.

A préskerámia E.max koronák közel azonos hatást keltenek mint természetes fogak. Nagy szilárdságúak és tartósak, ráadásul nem allergizálnak. Tökéletes választás lehet „szóló” koronák kialakításához, vagy kisebb hidakhoz.

Mik azok a fogászati hidak?

Hidakat akkor készítünk, ha egymás mellet egy vagy több foghiány lép fel. A hidak szintén készülhetnek fém- és fémmentes kivitelben is.

A hidak szinte észrevehetetlenek, a hidakkal megvalósított „koronák”, tökéletesen illenek a fogsorba, kényelmesek és teljes mértékben ellátják funkciójukat.

Fontos megemlíteni, hogy koronát csak abban az esetben lehet készíteni, ha a híd két oldalán ép fogak vannak, mivel ezekhez lesznek rögzítve. A hidak elkészítése nagy fogorvosi és fogtechnikusi hozzáértést követelnek meg, ezrét javasoljuk, hogy bízd magad a Dentys szakembereire.

Miért megbízható fogászatban készíttesd a hidas fogpótlásodat?

  • Előfordulhat, hogy a hidak „pilléreit”, azaz a szélső ép fogakat, amikhez a híd rögzítve lesz, le kell csiszolni. Az ép fogaknál történő beavatkozást, – ha lehet – el kel kerülni, ehhez pedig komoly szakértelem és precizitás szükséges. Természetesen ez néha elkerülhetetlen.
  • A hidak alá ritkán ételmaradék kerülhet, ezért fontos, hogy olyan fogászatba járj kontrollra, ahol lelkiismeretesen megvizsgálják az egészséged!
  • A hidak megfelelő kivitelezése fontos, mivel egy gondatlanul kialakított pótlás a fogínyben és az ép fogakban is kárt okozhat.

Most, hogy röviden bemutattuk a fogászati koronákat és hidakat, dönts felelősen, keress fel minket a győri Dentys fogászatában, ahol fogorvosaink a legnagyobb körültekintés mellett fognak segíteni!

Legyen mosolyod és fogaid egészsége hibátlan!

www.dentys.hu

Fogorvos Győr / Fogászat Győr