Blog

Mi az a veneer?

2018. március 02.


A frontoldali fogaid megjelenésével nem vagy megelégedve? Elszíneződtek a fogaid, letörtek, gyökérkezelve vannak? Válaszd a veneer megoldásokat és mosolyod tökéletes lesz! Segít a Dentys győri fogászati rendelője!

Héjak (veneer)

A héj, vagy más néven veneer egy egyedileg készített vékonyan rétegzett fogpótlás, amely a leggyakrabban az elülső fogak ajak felőli felszínére kerül. Héjak alkalmazására jellemzően esztétikai hibák kezelésekor van szükség. Például:

  • fogfejlődési rendellenességek (pl. zománc hipoplázia),
  • fogfehérítésre nem megfelelően reagáló elszíneződések korrekciója,
  • gyökérkezelt, elszíneződött fogkorona színkorrekciója,
  • letört, lekopott éli rész pótlása; fogak közötti rés (diastema) zárása.

Bizonyos esetekben szabálytalan helyzetű fogak esztétikai korrekciója is kivitelezhető fogszabályozás nélkül. Előzetes fogfehérítéssel együtt alkalmazva kiemelkedő fogszín korrekció érhető el. Alapvetően két típusát különböztetjük meg, a direkt héjat és az indirekt héjat.

Direkt héj, direkt veneer

A direkt héj a fogorvosi rendelőben 1-2 kezelés során elkészíthető kompozit fedés, mely sok esetben nem igényli a saját foganyag eltávolítását. A kezelés egy, vagy két lépésben történik. Elsőként a fogakat gondosan fel kell készíteni a veneer fogadására, ezt követően a fogorvos fel tudja építeni a fogat magas minőségű tömőanyagból. A direkt héj gyorsan elkészül, mivel nem szükséges a fogtechnikai munka bevonása, költséghatékony és látványos eredmény érhető el vele. Kevésbé sérülékeny, és az esetleges utólagos korrekció könnyen elvégezhető vele.

Veneerek, héjak

Indirekt héj, indirekt veneer

Az indirekt héjak esetében szükséges a fogak előzetes preparációja, mely a foganyag 0,5 milliméteres eltávolítását jelenti. Ezt követően a fogorvos lenyomatot vesz az állcsontokról, melyekre fogtechnikai úton készül el a porclán héj.  A fogorvosi porcelán rendkívül hasonlít a természetes fogak színéhez és fényáteresztéséhez, így kimagasló esztétikai hatás érhető el vele. A fogtechnikai laborban a mintára egyedi rétegzéssel elkészül a speciális héj, amit a fogászati rendelőben „felpróbál” a páciens. Ha a próba sikeres, azaz a veneer tökéletesen fed és kényelmes, a kezelést véglegesítik. Az indirekt héj készítése jellemzően egy- két hetet, 3-4 kezelést vesz igénybe, ez idő alatt készíthető ideiglenes akril héj a páciens teljes komfortja érdekében. Életszínvonala nem csupán az egészségén múlik, legyen fogsora esztétikus! Állunk rendelkezésére a Dentys fogorvosi rendelőben!

ESZTÉTIKAI FOGÁSZAT – DENTYS FOGÁSZATI RENDELŐ

FOGLALJON IDŐPONTOT MOST! >> FOGLALÁS <<

DENTYS FOGÁSZAT GYŐR