Blog

A kellemetlen lehelet okai és kezelése

2017. szeptember 27.


A kellemetlen szájszag sokak számára jelent bosszúságot, egy randin, munkamegbeszélésen vagy baráti beszélgetés közben még kellemetlenebb lehet. A különböző cukorkák és rágógumik gyors megoldást jelentenek, de ne feledjük, ezek csak átmenetileg oldják meg a kellemetlen lehelet problémáját! Milyen okok vezethetnek a kellemetlen szájszaghoz és milyen megoldásokat javasol egy fogorvos? Cikkünkből kiderül!

A kellemetlen lehelet legtöbbször valamilyen szájhigiéniai problémára vezethető vissza. Szolgáltatásaink között is olvashattad (szájhigiénia), hogy a jó szájhigiénia fenntartása mennyire fontos. Számos komoly betegséghez vezethet, ha nem ügyelünk szájunk és fogaink megfelelő ápolására. Ennek csak az egyik nem elhanyagolható tünete a kellemetlen szájszag.

Baktériumok és a kellemetlen szájszag

A kevésbé ápolt szájban a fogak közötti résekben és a nyelv hátsó felén nagyon gyorsan elszaporodhatnak a baktériumok, melyek aztán rossz szájszagot okozhatnak. A szájszag azért is problémás, mert a legtöbbször nem is tudunk róla. A legegyszerűbb “kellemetlen szájszag teszt” ha nyelvünk hátsó felét finoman megkaparjuk majd 1 perc múlva megszagoljuk. Ha kellemetlen szagot érzed, nagyon valószínű, hogy a leheleted sem lesz kellemesebb.

További ok lehet a túl sok lepedék, egy esetleg még rejtett szuvas fog, de az ínygyulladás velejárója is lehet kellemetlen szájszag.

A szájban, a kellemetlen lehelet leggyakoribb oka az ínygyulladásos betegség vagy a fogszuvasodás. A szájhigiénia hiánya mindenképpen kiválthat ilyen panaszokat, az elégtelen fogápolás következtében a lepedék felhalmozódik a fogközökben, tasakokban, ami kellemetlen szagot eredményez, és ez a tasak begennyesedése esetén fogmosással is csak rövid időre szűnik meg. Emellett a túlzott fogkövesedés is hozzájárulhat a szájszag kialakulásához.

Fogászati szempontból a kellemetlen szájszag mindenképpen intő jel lehet, hogy valami nincsen rendben a szájhigiéniával. Mit tudsz tenni, hogy megakadályozd a kellemetlen szájszagot?

Rendszeres és alapos fogmosás

A legalapvetőbb védekezés a kellemetlen szájszag ellen gyakori és minél alaposabb fogmosás és fogselyem alkalmazása.

Szájhigiéniai kezelések

Szájhigiéniai kezeléseket, például fogkőeltávolítást fogászatunkban is kérhetsz, ezzel sok kisebb és nagyobb fogászati problémától kímélheted meg magadat.

Szájhigiénia

Rendszeres fogászati szűrővizsgálatok

Minden esetben ( ha van probléma, ha nincs ) javasoljuk, hogy 6 havonta keress fel minket egy gyors, fájdalommentes rutin ellenőrzése. A kontrollvizsgálat során ellenőrizzük fogaid és szájhigiéniád állapotát. Előzd meg a problémákat!

Mindenképpen kell pár szót ejtenünk a kellemetlen lehelet nem fogászati lehetőségeiről.

Fül-orr gégészeti betegségek

Problémát jelenthet például a mandulagyulladás is. A mandulák felülete nem egyenletes, felületükön, illetve a belső járataiban könnyen megtapadnak a kórokozók, elhalt sejtek és egyéb anyagok. Ezek a nem kívánatos “dolgok” fehér “rögökként” jelennek meg a mandula felszínén. Ezek a rögök elmeszesedhetnek és megkeményedhetnek, ekkor beszélünk mandulakövekről. Ha visszatérő mandulagyulladásban szenvedsz és rossz a leheleted, fordulj mindenképpen fül-orr gégészeti szakemberhez

Gyomorbántalmak

Gyomorbántalmak is okozhatnak  rossz szájszagot. Ilyen probléma lehet a reflux, a gyakori böfögés, de alacsony szénhidráttartalmú diéta esetén beálló ketózis is okozhat kellemetlenséget.

Lelki eredetű problémák

Tudtad, hogy a stressz szájszárasságot okozhat? És azt tudtad, hogy a száraz száj okozhat kellemetlen szájszagot? Próbálj meg nem stresszelni, vagy legalább gyakran inni. 🙂

Tüdő-, vese-, cukorbetegség

A tüdő megbetegedése (hörgőgyulladás, daganatok…) a roppant kellemetlen szájszagot okozhatnak. Ha nagyon erősen jelentkezik nálad, mielőbb keress fel szakorvost! A cukorbetegek leheletet jellegzetesen acetonszagú, míg a veseproblémákkal küzdőké vizeletszagú.

Ahogyan rövid összefoglalónkban is olvashattad, a szájszagot sok tényező okozhat, egyes kiváltó okok pedig nagyon súlyosak is lehetnek! Ezért kérünk, félévente gyere el hozzánk kontrollra, hogy ne legyen egészségügyi problémád!

Dentys Fogászat