Blog

Gyökérkezelés

2019. december 03.


A foggyökér kezelésére akkor kerül sor, amikor a fog annyira rossz állapotban van, hogy az úgy nevezett pulpa, azaz a belső, ereket és idegeket tartalmazó része már elhalt. A kezelés célja mindig a sérült fog megmentése, helyreállítása.

Amikor már csak a gyökérkezelés segíthet

A pulpa elhalását hosszú ideje fennálló, mélyen gyökerező fogszuvasodás okozza, aminek hatására a baktériumok megfertőzik a fogat, a benne lévő erek, idegek pedig begyulladnak. Ilyenkor jellemző a hideg-meleg ételekre, italokra való fogérzékenység, de a harapásra, rágásra jelentkező fájdalom, illetve az erőteljes éjszakai fogfájás is azt jelzi, hogy szükség van a mielőbbi gyökérkezelésre.

Sajnos az esetek nagy részében a nem megfelelő szájápolás, illetve a fogaszati ellenőrző vizsgálatok elhanyagolása miatt lesz egyre rosszabb a fogak állapota. Ha még akkor sem történik meg a szükséges fogászati kezelés, amikor már lyukas a fog, akkor a szuvasodás tovább terjed, ezzel gyulladást okozva a fogbélben. A kellemetlen fájdalom kezelésére a fogorvosok gyökérkezelést végeznek, de ha a páciens túl későn jut el a rendelőbe, akkor előfordulhat, hogy a fogat már nem lehet megmenteni, és a tünetek enyhítésére az egyetlen lehetőség a foghúzás lesz.

 

Nem fáj a fogam, mégis gyökérkezelni kell

Az intenzív fogfájdalom egyértelműen jelzi a gyökérkezelés szükségességét, de ez nem mindenkinél jelentkezik. A foggyökérben keletkező gyulladással az immunrendszer hosszú időn keresztül képes felvenni a harcot, aminek eredményeként a probléma hosszú ideig tünetmentes maradhat. Legfeljebb csak alkalmanként jelentkező, enyhe fájdalomérzet hívja fel a figyelmet rá, amit sokan nem vesznek eléggé komolyan. A rendszeres fogászati ellenőrző vizsgálatokon a fogorvos akkor is ki tudja szűrni a problémát, ha nem társul hozzá fájdalom.

 

 

Mi a különbség a fogtömés és a gyökérkezelés között?

A gyökérkezelés elkerülése érdekében érdemes 6 havonta részt venni a fogászati szűrővizsgálatokon, ahol a fogorvos még időben észreveszi, ha gond van a fogakkal. Egy fogtömés sokkal gyorsabban és egyszerűbben elvégezhető, mint a gyökérkezelés. ilyenkor a szakember egy speciális fúrógép segítségével gondoskodik a szuvas részek eltávolításáról, majd rétegenként kialakítja a fogtömést, a rétegeket pedig egyenként 10 másodpercig fotopolimerizálja. Végül sor kerül a fogpolírozásra, melynek során kialakítja a fogtömés végleges formáját. A fogtömés általában egy alkalom alatt elkészül, emiatt az ára is kedvezőbb.

Ezzel szemben a gyökérkezelés egy sokkal hosszabb, bonyolultabb fogászati eljárás. A folyamat első lépéseként a fogorvos megtisztítja a gyökérben található csatornákat. Ekkor kerül sor a gyulladt, fájdalmat okozó erek, idegek eltávolítására. A szakember ideiglenesen gyógyszeres töméssel látja el a fogat, ami 1-2 hét alatt fejti ki a hatását. Azt követően a páciensnek vissza kell mennie a végső foggyökér tömés elkészítése miatt. Végül a fogkorona helyreállítása zárja a kezelést. A gyökérkezelés elvégzése 3-4 alkalom is lehet a fogak állapotától függően.

 

A fogkorona felépítésére is szükség lehet

Ha a fog nagymértékben sérül a fogszuvasodás hatására, akkor előfordulhat, hogy a szakember nem tudja orvosolni a problémát egy sima gyökértöméssel, azt követően ugyanis a fogkorona pótlásáról is gondoskodnia kell. Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő foganyag, akkor csonkfelépítésre is sor kerülhet, amit tömőanyaggal vagy csapos műcsonk kialakításával valósít meg.

 

Mennyire tartós a gyökérkezelt fog?

A gyökérkezelés évekkel, évtizedekkel meghosszabbíthatja a fog élettartamát, de azt mindenképp szem előtt kell tartani, hogy a gyökérkezelt fog is szuvasodhat. A megfelelő gyakorisággal végzett fogápolás döntő fontosságú lehet a fogak megőrzésében. A fél-egyéves fogászati szűrővizsgálatokon való részvétel szintén javasolt, a rendszeres ellenőrzések alkalmával ugyanis a fogorvos időben ki tudja szűrni a gyökérkezelt fogakkal kapcsolatos problémákat.

 

DENTYS FOGÁSZATI RENDELŐ

FOGLALJON IDŐPONTOT MOST! >> FOGLALÁS <<

DENTYS FOGÁSZAT GYŐR