Blog

Miért szükséges a fogkőeltávolítás?

2020. október 19.


Mikor beülünk a fogorvosi székbe nagyon gyakran hallhatjuk a fogorvosunktól, hogy szükség lenne fogkő eltávolításra is pedig lehet nem is tudtunk róla, hogy van fogkövünk.

Mi is az a fogkő? A fogkő tulajdonképpen a fogmosáskor el nem távolított lepedék melyet megkeményítenek a nyálból kiváló ásványi anyagok. Színe sokféle lehet, fehértől a sárgásbarnáson át a feketéig változhat.

Miért érdemes eltávolítani?

  • Lyukacsos, porózus szerkezete miatt a baktériumok könnyen megtapadnak a felszínén és gyulladást váltanak ki a fogínyben, sőt akár fogágypusztuláshoz is vezethet. Fogágypusztulás során a fogakat körülvevő csont lebontódik és a fogak elveszítik stabilitásukat, mobilissá válnak, kieshetnek.
  • A baktériumok anyagcsere-folyamataik során savak termelnek melyek oldják a fogzománcot ami fogszuvasodáshoz vezet.
  • Továbbá a fogkő okozhat kellemetlen leheletet is.

 

Hogyan távolítja el a szakember a fogkövet?

A fogkő rendkívül kemény és erősen tapad a fogakhoz ezért eltávolítását bízzuk szakemberre! Fogorvosok leggyakrabban a vízhűtéses ultrahangkészüléket használják. A kezelés általában fájdalommentes, azonban gyulladt íny esetében előfordulhat kisebb érzékenység. Emellett használhatnak kézi eszközöket (depurátorokat) is, ezeket főleg mély tasakok tisztítására, koronával ellátott fogaknál vagy ha a beteg egészségügyi állapota megkívánja. A kezelés végén a fogakat polírozó kefével és pasztával teszik még simábbá.

Újból kialakulhat?

Igen, de teljes mértékben egyénfüggő milyen gyakran kell a fogkövet leszedni. A fogkő újbóli kialakulása ellen sokat tehetünk, ha figyelünk a rendszeres szájhigiéniára. Ennek része a rendszeres, napi kétszeri fogmosás, illetve a fogközök tisztítása fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével. Sajnos előfordul, hogy nehezen elérhető helyekről, mint például fogközökből nem tudjuk maradék nélkül eltávolítani a lepedéket és ilyenkor a fogkő újra megjelenhet. A rendszeres fogorvosi kontroll során fogorvosa figyelemmel kíséri a fogkőképződés folyamatát és ha szükséges, idejében történő fogkőleszedéssel megelőzhető az ínygyulladás kialakulása.

DENTYS FOGÁSZATI RENDELŐ

FOGLALJON IDŐPONTOT MOST! >> FOGLALÁS <<

DENTYS FOGÁSZAT GYŐR