Blog

A helyes fogápolás szabályai

2022. április 20.


A rendszeres és alapos fogápolás elengedhetetlen a megfelelő szájhigiéné és az egészséges fogsor fenntartásához.

Rendkívül fontos, hogy a hétköznapok során is kiemelt figyelmet és időt szenteljünk a fogaink óvására. Amellett, hogy a legtöbben a szokásosnál tartalmasabb ételeket fogyasztunk az ünnepek alatt, azok is több édességet fogyasztanak, akik a legtöbb esetben odafigyelnek az egészséges étkezésre.

A sok cukor árthat a fogaknak, de a helyes fogápolási technikákat alkalmazva rengeteg problémát megelőzhetünk.

Mindenek előtt a legfontosabb a rendszeresség,

hiszen a fogakon minden étkezés után láthatatlan lepedékréteg képződik. Ha elhanyagoljuk a fogmosást, a szájban könnyedén elszaporodhatnak a baktériumok. Ennek köszönhetően ínygyulladás, fogágybetegség és fogszuvasodás is kialakulhat. Mindezek miatt naponta legalább kétszer mindenképpen ajánlott fogat mosni, ideális esetben reggel és este.

A legjobb, ha a fogmosáshoz puha sörtéjű fogkefét választunk.

A legjobb, ha az eszköz feje nem túl nagy és az is kedvező tud lenni a tisztítás szempontjából, ha különböző méretű sörtékkel rendelkezik. Az általunk használt fogkrémet esetlegesen fent álló problémáink alapján érdemes kiválasztanunk, például ha hajlamosak vagyunk fogínygyulladásra vagy fogérzékenységre, akkor ennek megfelelően javasolt vásárolnunk.

A megfelelő fogápoláshoz nem csak fogkefére és fogkrémre van szükség.

A tökéletes tisztaság eléréséhez használjunk fogselymet, illetve fogköztisztító kefét is.

Ezeknek kiválasztása egyéni adottságok és preferenciák alapján kell, hogy történjen.

A fogmosásra mindig szánjunk elegendő időt,

a megfelelő tisztításhoz legalább 3-4 perces procedúrára van szükség. Ez idő alatt a fogkefét 45 fokos szögben tartva körkörös és sepregető mozdulatokkal szükséges megtisztítani a fogak tövét, a fogak külső és belső oldalán és a fogak hátsó felszínén és a rágófelszínt is.

Bár sokan megfeledkeznek róla,

a nyelv tisztasága is hozzátartozik a megfelelő szájhigiénéhez.

Ehhez kaphatóak nyelvtisztító eszközök is, de nyelvtisztító felülettel rendelkező fogkefét is használhatunk a feladatra.

Ha van rá lehetőségünk, akár minden étkezést követően fogat moshatunk. Nagyon fontos figyelembe vennünk, hogy nem ajánlott az étkezés után közvetlenül fogtisztítást végezni. Étkezést követően a száj pH-értéke erősen savassá válik, ennek köszönhetően a fogzománc is sérülékenyebb.

Étkezést követően egy órát érdemes várni a fogmosással.

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, nagyban támogathatjuk fogaink egészségét és nem kell aggódnunk azon, hogy az ünnepek alatt elfogyasztott ételek kárt okoznak a szánkban.

 

DENTYS FOGÁSZATI RENDELŐ

FOGLALJON IDŐPONTOT MOST! >> FOGLALÁS <<

DENTYS FOGÁSZAT GYŐR